Diopta

Menu

Da li deca treba da nose sunčane naočare?





 

Tokom vedrih, sunčanih dana, većina odraslih ljudi nosi sunčane naočare kako bi zaštitili svoje oči i, naravno, videli jasnije. Međutim, koliko često vidite da ih nose deca? Priznaćete, ovo i nije baš česta pojava, a trebalo bi da bude.

Dečije oči su osetljivije

Verovali ili ne, deci je zaštita od sunca potrebnija nego odraslima, bar kada su oči u pitanju. Ona su, do svoje osamnaeste godine češće pod uticajem šetnih sunčevih zraka zbog toga što veći deo njihovih aktivnosti obuhvata boravak napolju. Bolesti oka, kao što je katarakta se javljaju u kasnijem životnom dobu upravo zbog neadekvatne zaštite u prvim godinama života jer su tada oči najpodložnije spoljašnjim uticajima i ultraljubičastom zračenju (UV).

Moje dete neće da nosi naočare 

Neretko se događa da roditelji kupe detetu naočare, ali ono odbija da ih nosi tvrdeći da mu smetaju, nakon čega roditelji odustanu i naočare zamene kapom ili kačketom. Kapa na glavi svakako omogućava zaštitu, ali samo odozgo, dok štetni zraci koji se odbijaju o beton, pesak ili vodu direktno oštećuju oči odozdo.


Sve je stvar navike 

Poznato je da se deca ugledaju na odrasle i oponašaju ih. Ukoliko i vi nosite naočare svaki put kada izlazite napolje, detetu će stavljanje sunčanih naočara postati rutinska stvar i neće toliko značaja pridavati tome. Osim toga, velika je verovatnoća da će i samo poželeti da ih nosi što pre. Nošenje naočara iz bezbednosnih razloga može da se pretvori u naviku baš kao i sednje u auto-sedištu ili vezivanje pojasa.


Dopustite deci da sama odaberu model

Prilikom odabira pravog modela, najviše pažnje bi trebalo obratiti na kvalitet stakala i odabrati ona koja pružaju kompletnu UV zaštitu. Ako se dogodi da se izgrebu ili na bilo koji način oštete za vreme korišćenja – neophodno ih je zameniti, kako ne bi došlo do oštećenja vida ili povrede očiju. Ono što još treba da napomenemo je da boja stakala ne utiče na stepen zaštite, tako da slobodno odaberite svetlija stakla ako vašem detetu tako više odgovara.

Takođe, važno je i da naočare budu odgovarajuće veličine, jer će dete sigurno poželeti da ih skine ukoliko ga stežu ili mu konstantno spadaju s glave dok se igra.

Što se tiče dizajna, ako dopustite detetu da samo odabere boju koja mu se najviše dopada, jer već samim tim što učestvuje u odabiru, povećava verovatnoću da će uživati noseći ih.

Ostavi komentar