Diopta

Menu

Kome koje najbolje stoje?

Osnovna funkcija naočara za sunce je, naravno, da zaštite oči od sunca, ultraljubičastog (UV) zračenja i drugih spoljašnjih uticaja (prašina, vetar i sl.). Ipak, niko ne voli da nosi naočare koje nisu baš po njegovoj meri – da veličina odgovara, da su udobne i da lepo stoje (da nam „čučnu“ na prvi pogled, što se kaže).

S obzirom na to da je „lepo“ realtivan pojam i stvar ličnog ukusa igra ogromnu ulogu u odabiru, ali ono što sigurno utiče na svačiji ukus je svakako oblik naočara odnosno njihovog okvira.

Ukoliko ne spadate u veoma mali broj osoba kojima stoje gotovo svi oblici naočara, pripremili smo nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od pomoći prilikom odabira pravog modela.

 

Kog oblika je vaše lice?

 

Okruglo lice

Karakteristika lica okruglog oblika je da su dužina i širina vrlo često slične ili gotovo iste. Pošto ovakvim licem dominiraju široki obrazi, trebalo bi birati modele naočara sa ravnim linijama (četvrtastim ili pravouglim), dok bi okrugle modele naočara trebalo izbegavati kako ne bi dodatno „zaokruživale“ lice.

Četvrtasto lice

Četvrtasti oblik lica karekterišu široko čelo i četvrtasta vilica (približno iste širine kao i čelo). Osobe sa ovakvim oblikom lica bi trebalo da biraju modele zaobljenih oblika čiji je cilj ublažavanje uglova lica i, samim tim, postiže se bolji efekat.

Izduženo lice

Na ovakvom licu su jagodične kosti vrlo naglašene. Kako bi lice izgledalo kraće, potrebno je nositi velike okvire koje će mu dati dubinu i savršene proporcije.

Srcoliko lice

Lice srcolikog oblika ima naglašene jagodice i špicastu bradu, tako da je ovde vrlo bitno da se ne traži kontrast i suprotan oblik (kao što je to slučaj sa drugim oblicima lica) već onaj koji se spaja sa oblikom lica. Trebalo bi izbegavati prevelike naočare koje prekrivaju veći deo lica, a odlično će pristajati „mačkasti“ modeli, kao i oni sa okruglim uglovima.

Ostavi komentar