Skip links

DIOPTA PODRŽALA KAMP PRIJATELJSTVA U ORGANIZACIJI FONDACIJE NOVAK ĐOKOVIĆ

BESPLATNI PREGLEDI VIDA ZA VIŠE OD 100 MALIŠANA

 

Brinući o zdravlju budućih generacija, Diopta, vodeći maloprodajni lanac optičarskih radnji u regionu, započela je saradnju sa Fondacijum Novak Đokivić, podržavši projekat pod nazivom Kamp prijateljstva. Na šestom po redu Kampu prijateljstva Drugarijada, Diopta je obezbedila besplatne preglede vida za 129 mališana, uzrasta od sedam do deset godina, iz isturenih odeljenja škola iz Žagubice, Petrovca na Mlavi, Priboja, Svilajnca, Smederevske Palanke, Kruševca i Prokuplja. Stručno osoblje je obavilo preglede, a deci i njihovim roditeljima približilo značaj redovne kontrole i brige o zdravlju očiju u današnje vreme.

„Problemi dečjeg vida su sve češći, jer izloženost kompjuterima, televizorima i mobilnim telefonima počinje u najranijim godinama, što nije dobro. Želimo da naučimo decu kako da čuvaju svoj vid i da roditelji, ukoliko za to nije bilo prilike, posle ove Drugarijarade znaju da li su njihovoj deci potrebne naočare ili ne. Sa druge strane želimo da ohrabrimo mališane koji nose naočare da je to sasvim u redu, jer ih nekada deca zadirkuju, i u isto vreme da edukujemo decu da smo svi isti i da naočare samo pomažu da neke male prepreke prevaziđemo“, rekla je Snezana Pešić oftalmolog Diopte.

Kamp koje je održan na Kopaoniku od 16. do 21. septembra 2018. predstavlja kratku, dinamičnu ekskurziju sa mnoštvom zanimljivih aktivnosti, od avanturističkih i sportskih događaja, do kreativnih i umetničkih radionica, u kojima je tokom prethodnih godina učestvovalo blizu pet stotina dece i 140 učitelja iz 32 mesta u Srbiji. Zahvaljujući Diopti, na poslednjoj po redu Drugarijadi, deca su po prvi put imala priliku da dobiju zdravstveni pregled ovog tipa, kao i savete za dalje lečenje ili kontrolne preglede. Kako ističu u Fondaciji, ovo je samo početak saradnje sa Dioptom.

„Ovaj Kamp je prilika da se osnovci iz manjih sredina, koji nemaju često mogućnosti da borave na ekskurzijama ili rekreativnoj nastavi, upoznaju i druže, da stvaraju prijateljstva, razvijaju svoje veštine i stiču najlepše uspomene koje će pamtiti. Veliku pomoć i podršku pri organizaciji poslednje Drugarijade pružila nam je Diopta i njihovo stručno osoblje koje je bilo divno u radu sa decom. Svi roditelji su na kraju Kampa dobili potvrdu o pregledu, tako da su mogli da steknu uvid u to kakav je vid njihove dece“, istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Diopta će nastaviti da podržava projekte ovog tipa, kao i da radi na edukaciji stanovništva kada je reč o zdravlju.

Leave a comment