Skip links

Način održavanja kontaktnih sočiva

RASTVORI

Kontaktna sočiva zahtevaju poseban postupak redovnog pravilnog održavanja, čišćenja i čuvanja odgovarajućim sredstvima za tu namenu.

Nošenjem sočiva su izložena raznim nečistoćama, patogenim mikroorganizmima kao i materijama koje su nalaze u našim suzama. Nepravilno održavanje sočiva moze dovesti do pojave infekcija, alergija i ozbiljnih komplikacija na oku, kao i nemogućnost daljeg nošenja sočiva.

Sredstvo za održavanje mora da odgovara vrsti kontaktnih sočiva. Razlikuju se sredstva namenjena održavanju mekih sočiva od onih za tvrda i gas-propusna sočiva.

Rastvori novih generacija za meka kontaktna sočiva su univerzalani i namenjeni su za održavanje svih vrsta mekih kontaktnih sočiva i kontaktnih sočiva u boji. Formulisani su kao višenamenski rastvori za čišćenje, ispiranje, dezinfekciju, uklanjanje nečistoća i depozita sa sočiva, čuvanje i vlaženje kontaktnih sočiva.

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvodjača rastvora. Nisu svi rastvori podjednako dobri. Odredjeni rastvori su kvalitetniji i imaju prednost u odnosu na ostale rastvore jer sadrže određene aktivne supstance i agense koji efikasnije i superiornije čiste, dezinfikuju i vlaže sočiva.

Diopta u ponudi ima Bausch+Lomb, CooperVision, Alcon, Optix, Opticus.

Posetite Diopta online prodavnicu

Brzo i jednostavno obavite kupovinu kontaktnih sočiva i rastvora za održavanje sočiva, najpoznatijih svetskih proizvođača.

mojasociva.com

Rastvori i održavanje tvrdih i polutvrdih GP kontaktnih sočiva se razlikuju od rastvora i održavnja mekih sočiva. Rastvor mora da odgovara vrsti kontaktnih sočiva.

Za održavanje tvrdih i polutvrdih GP sočiva koristi se:

  • Deterdžent (cleaner) sredstvo pomoću kojeg uklanjamo sve nečistoće i naslage sa sočiva
  • Konzervans (conditioner) sredstvo koje je namenjeno za dezinfekciju i čuvanje sočiva

Oštrina vida, udobnost sočiva i zdravlje oka pored pravilnog izbora sočiva zavisi isto toliko i od pravilnog izbora rastvora i pravilne upotrebe i održavanja sočiva.

U ponudi su Boston rastvori (Bausch+Lomb) za održavanje tvrdih (PMMA) i gas-propusnih (GP) kontaktnih sočiva:

  • Boston Advance Cleaner – sredstvo za čišćenje svih tipova tvrdih i gas-propusnih kontaktnih sočva. Efikasno uklanja naslage sa sočiva i priprema ih za dezinfekciju.
  • Boston Advance Conditioner – rastvor za čuvanje PMMA i GP sočiva sa dvostrukim sistemom dezinfekcije koji pruža odličnu zaštitu od štetnih mikroorganizama.
  • Boston Simplus – sve u jednom – rastvor za čišćenje, dezinfekciju, čuvanje i uklanjanje proteina sa tvrdih i gas-propusnih sočiva.