Gaspropusna i tvrda kontaktna sočiva

Kontaktna sočiva


Kontaktna sočiva su za pacijente često najprihvatljivije rešenje za korigovanje dioptrije. Mogu da ih nose pacijenti svih uzrasta, i deca i odrasle osobe. Nove tehnologije i dizajn sočiva omogućavaju dobar kvalitet vida i na daljinu i na blizinu.

Diopta u svojoj ponudi ima kompletan asortiman kontaktnih sočiva i rastvora za održavanje sočiva, svetskih proizvođača Bausch +Lomb, Alcon, Optix, CooperVision, Opticus.

Prema potrebama i stilu života korisnika raspoloživa su dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja sočiva, sočiva za dnevnu zamenu i sočiva sa produženim nošenjem.

Pored estetskog, postoje i brojne medicinske prednosti u odnosu na naočare:

  • bolja oštrina vida (i do 30% u odnosu na korekciju naočarima)

  • maksimalna korekcija na oba oka i u slučajevima razlike u dioptriji

  • izbegava se ograničavanje vidnog polja okvirom naočara

  • ne dolazi do magljenja stakala, žuljanja na nosu ili iza uha

Izbor sočiva zavisi od dioptrije (refrakcione anomalije), potreba i životnog stila pacijenta.

Prema vrsti kontaktna sočiva mogu biti meka, gaspropusna (GP) i tvrda (PMMA) sočiva.

GASPROPUSNA I TVRDA KONTAKTA SOČIVA


Tvrda kontaktna sočiva su izradjena su od tvrdog materijala Poli metil metakrlata – odakle potiče skraćeni naziv PMMA kontaktna sočiva.

PMMA kontaktna sočiva imaju izuzetne optičke karakteristike, ali ne propuštaju kiseonik do rožnjače. Da bi se i taj zahtev oka ispoštovao, PMMA kontaktna sočiva su manjeg prečnika od rožnjače te svakim treptajem, “plutajući” po tankoj suznoj površini koja se nalazi između rožnjače i sočiva, omoguće vezivanje određene količine neophodnog kiseonika koji putem suza dolazi do rožnjače.

Danas se ređe koriste, zamenila su ih gaspropusna sočiva (GP).

Gaspropusna ili polutvrda sočiva (GP) su tvrda kontaktna sočiva propustljiva za kiseonik. U materijalu sadrže silikon što ih čini fleksibinijim od PMMA sočiva. Pored veće udobnosti, silikon direktno propušta i neophodni kiseonik koji je potreban da bi se održalo zdravlje oka.

Namenjena su za korekciju svih refraktivnih grešaka, pacijentima sa keratokonusom i iregularnim astigmatizmom. Odličan izbor za pacijente koji sa mekim sočivima ne postižu dobru ošrinu vida.

GP sočiva su u početku neudobna i zahtevaju period adaptacije.


Prednosti:

  • stabilna vidna oštrina

  • jednostavna su za održavanje

  • duže traju od mekih kontaktnih sočiva

  • dobro su rešenje za određena stanja na rožnjači koja meka sočiva i naočare ne mogu da koriguju

U ponudi su Optix (Leda Perm GP i tvrda (PMMA) kontaktna sociva) i Optikus


Kod primene kontaktnih sočiva izuzetno je važno pridržavati se pravila određivanje dioptrije kao i za pravilno rukovanje i održavanje kontaktnih sočiva.

Pronađite prodavnicu