Meka kontaktna sočiva

Kontaktna sočiva


Kontaktna sočiva su za pacijente često najprihvatljivije rešenje za korigovanje dioptrije. Mogu da ih nose pacijenti svih uzrasta, i deca i odrasle osobe. Nove tehnologije i dizajn sočiva omogućavaju dobar kvalitet vida i na daljinu i na blizinu.

Diopta u svojoj ponudi ima kompletan asortiman kontaktnih sočiva i rastvora za održavanje sočiva, svetskih proizvođača Bausch +Lomb, Alcon, Optix, CooperVision, Opticus.

Prema potrebama i stilu života korisnika raspoloživa su dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja sočiva, sočiva za dnevnu zamenu i sočiva sa produženim nošenjem.

Pored estetskog, postoje i brojne medicinske prednosti u odnosu na naočare:

 • bolja oštrina vida (i do 30% u odnosu na korekciju naočarima)

 • maksimalna korekcija na oba oka i u slučajevima razlike u dioptriji

 • izbegava se ograničavanje vidnog polja okvirom naočara

 • ne dolazi do magljenja stakala, žuljanja na nosu ili iza uha

Izbor sočiva zavisi od dioptrije (refrakcione anomalije), potreba i životnog stila pacijenta. Prema vrsti kontaktnog sočiva mogu biti meka, gaspropusna (GP) i tvrda (PMMA) sočiva


MEKA KONTAKTNA SOČIVA


Meka kontaktna sočiva su medicinski proizvod koji se stavlja na obojeni deo oka u cilju korigovanja refraktivne greške, promene boje oka ili se nose u terapijske svrhe za lečenje oka. Izradjena su od hidrogel i silikon hidrogel materijala koji u svom sastavu sadrži vodu. Silikon hidrogel materijali su nova generacija materijala, imaju visoku propustljivost za kiseonik, obezbedjuju zdravu površinu oka i udobno nošenje sočiva.


Namenjena su svima koji zbog određene dioptrije imaju loš vid.

Koriguju sve vrste dioptrija: miopiju-kratkovidost (minus dioptrija), hipermetropiju-dalekovidost (plus dioptrija), astigmatizam (cilindar dioptrija), i presbiopiju-staracku dalekovidost.

Idealna su za pacijente koji imaju visoku dioptriju, kod postojanja razlike u dioptriji izmedju desnog i levog oka ili kada postoji dioptrija samo na jednom oku.


Prednosti:

 • udobna su i nije potrebna adaptacija, kada se stave na oko mogu da se nose odmah ceo dan

 • bolja oštrina vida i periferni vid, šire je vidno polje u odnosu na naočare

 • nema zamagljenja vida, slika je jasna u svim vremenskim prilikama

 • oblik sočiva se prilagodjava oku, ne mogu da ispadnu iz oka i pružaju svu slobodu kretanja

 • jednostavno i lako se održavaju upotrebom samo jednog rastvora za meka sočiva

 • idealna su za bavljenje sportom

 • ne menaju prirodan izgled lica

Postoje različite vrste mekih sočiva u zavisnosti od materijala, dizajna i režima zamene. U ponudi su Bausch+Lomb, CooperVision, Alcon, Optix, Opticus.


Kontaktna sočiva se nose isključivo kada je oko zdravo.

Kod primene mekih kontaktnih sočiva izuzetno je važno pridržavati se pravila za rukovanje i održavanje kontaktnih sočiva.

Pronađite prodavnicu