Skip links

Anatomija oka

 

Rožnjača koja je spoljni omotač oka. Ima veliku dioptrijsku jačinu i značajnu ulogu u procesu formiranja oštre slike u oku.

Očno sočivo ima sposobnost promene oblika (akomodacija) i tako omogućava optičkom sistemu oka promenu dioptrijske jačine, odnosno fokusiranje slike na različitim udaljenostima.

Mrežnjača je unutrašnja zadnja površina oka sačinjena od nervnih vlakana i ćelija. Ćelije su osetljive na svetlost, dok nervna vlakna provode impulse dobijene od ćelija.

Žuta mrlja nalazi se u središtu mrežnjače i ima prečnik od 1,5 mm, to je područje najveće osetljivosti.

 

NORMALNO OKO (EMETROPNO OKO)


Kod normalnog oka oštra slika predmeta se formira na mrežnjači tako što se slika kroz optički sistem rožnjače i očnog sočiva prelama, fokusira i sabira u žutoj mrlji, koja je polje najveće osetljivosti mrežnjače oka.

REFRAKCIONE MANE (AMETROPIJE)


DALEKOVIDOST (HYPERMETROPIA) SPH +

Kod dalekovidosti se svetlosni zraci koji ulaze u oko ne fokusiraju u tački na mrežnjači već iza nje. Dalekovide osobe imaju problem sa gledanjem bliskih objekata. Dalekovidost se koriguje oftalmološkim ili kontaktnim sočivima sa pozitivnom dioptrijom

KRATKOVIDO OKO (MYOPIA) SPH –

Kod kratkokovidosti se svetlosni zraci koji ulaze u oko ne fokusiraju u tački na mrežnjači ispred iza nje. Kratkovide osobe imaju problem sa fokusiranjem udaljenih objekata. Kratkovidost se koriguje oftalmološkim ili kontaktnim sočivima sa negativnom dioptrijom

ASTIGMATIZAM


Astigmatizam se javlja kao posledica nepravilnog oblika rožnjače ili sočiva u oku. Rezultat je nemogućnost formiranja jednog fokusa već se prelomljeni zraci fokusiraju u različitim tačkama pa se posmatrani objekti vide razvučeno, iskrivljeno i nejasno. Koriguje se cilindričnim sočivima ili toričnim kontaktnim sočivima.

 

POREMEĆAJ AKOMODACIJE – PREZBIOPIJA


Očno sočivo sa godinama postepeno gubi sposobnost akomodacije. Prezbiopija (staračka dalekovidost) se javlja kod starijih ljudi posle 40 god. i manifestuje se kao nemogućnost oka da izoštri sliku bliskih predmeta. Najčešće je prvi simptopm prezbiopije nemogućnost da se bez napora čita tekst na normalnoj udaljenosti od oka.

Pacijentu sa prezbiopijom su potrebne dve dioptrije: jedna za daljinu i druga, u pozitivnom smislu veća, za blizinu tj. za čitanje. Ovo može da se obezbedi bifokalnim ili progresivnim sočivima, kao i specijalizovanim monofokalima Digital Free.

Prezbiopija može biti u kombinaciji sa astigmatiznom, miopijom i hipermetropijom.

RAZROKOST (STRABIZAM)


Razrokost se javlja kod narušenog uzajamnog položaja očiju i neusaglašenog zajednočkog kretanja očiju. Koriguje se prizmatičnim sočivima.

 

Estropie

Extropie

Hipertropie

Hipotropie